Кога си струва да преминете към електронни етикети?

В днешната дигитална ера технологиите оказват сериозно влияние върху почти всички аспекти на живота ни, включително търговията на дребно. Традиционно за показване на цените на продуктите се използваха хартиени етикети. Днес обаче има нова тенденция -  електронни етикети. Те предлагат редица предимства пред традиционните варианти като по този начин повдигат въпроса: кога има смисъл да преминете към цифрови етикети?


Бъдещето на търговията на дребно: Защо електронните етикети са незаменими

Отговорът на този въпрос варира, тъй като зависи от различни фактори. Размерът на магазина е важен аспект. Големите търговци с много продукти и често променящи се цени могат максимално да се възползват от електронните етикети. Те им позволяват да коригират цените в реално време и да пестят време и разходи за ръчна подмяна.

Видът на продуктите също играе роля. В индустрии като електроника или мода, където цените трябва да се актуализират често, цифровите етикети дават на търговците ясно предимство. Със способността да реагират бързо на конкурентни оферти или сезонни отстъпки, те могат да са винаги актуални.

Преживяването при пазаруване е друг важен фактор при избора на електронни етикети. Етикетите могат да показват не само цената, но и допълнителна информация. Това позволява на клиентите да вземат по-информирани решения и подобрява изживяването при пазаруване.

В допълнение, цифровите етикети позволяват по-ефективно управление на инвентара. Чрез интеграция със складовия софтуер наличността може да се наблюдава в реално време и промените в цените могат да се правят автоматично. Това помага да се избегне свръхналичността и намаля риска от загуби от непродадени стоки.

Важно е обаче да се отбележи, че има разходи, свързани с преминаването към електронни етикети - както за закупуване на технологията, така и за обучение и поддръжка. Следователно търговците трябва внимателно да преценят дали тази инвестиция ще се изплати в дългосрочен план, въз основа на техните специфични бизнес цели и изисквания.


Предимства на електронните етикети

В търговията на дребно електронните етикети предлагат множество предимства, особено за по-големи магазини с често променящи се цени и разнообразие от продукти. Те се отличават с висока степен на гъвкавост. През последните години търговията претърпя дълбока трансформация, главно чрез навлизането на нови технологии и дигитални решения. Една област, която беше силно застъпена в този процес, бяха ценовите етикети в магазините.

Традиционно етикетите се променят и актуализират ръчно, което може да отнеме много време и да доведе до грешки. Цифровите етикети позволяват цените да се актуализират бързо и точно и могат да се контролират централно. Това означава, че клиентите винаги получават актуална информация, което води до по-голяма удовлетвореност.

Електронните етикети предлагат също голяма гъвкавост в дизайна и персонализацията. Търговците могат да използват различни шрифтове, цветове и оформления, за да привлекат вниманието на клиентите и да затвърдят имиджа на марката си. В допълнение, на дисплеите може да се показва хранителна информация, информация за произхода на продукта или клиентски отзиви.

Електронните етикети предлагат шанс за представяне на целеви, привличащи вниманието промоции. Анимирано съдържание или променящи се изображения могат да се използват за подчертаване на специални оферти или нови продукти, за привличане на клиенти и увеличаване на продажбите.

Електронен етикет от серия ZV

ZV - класически


Етикет на батерии в бяло

ESL from the ZB-Series

ZB - модерни


Етикет на батерии в черно

ESL from the FB-Series

FB - цветни


4-цветни до многоцветни

ESL with dual buttons

ZBB - универсални


Превключва се с два бутона


Сравнение на предимствата и недостатъците на електронните етикети

 • Значително спестяване на време
 • Бърза обработка на цените
 • Незабавна реакция на непрекъснато променящите се пазарни ситуации
 • Унифицирани цени
 • Възможна е динамична корекция на цените в зависимост от търсенето
 • Съкращаване на разходите
 • Повече време за обслужване на клиенти
 • Обширната информация за продукта може да бъде интегрирана директно върху електронния етикет чрез баркод или QR код
 • Интегрираните светодиоди на ESL от VARIO осигуряват оптимален преглед на продуктите - за Вас и клиентите
 • Маркетинговите кампании могат да бъдат комуникирани бързо и лесно чрез цифровите етикети
 • Намаляване на грешките при етикетирането на цените
 • Първоначалната инвестиция за електронни етикети обикновено е по-висока от тази за конвенционалните хартиени етикети
 • Електронните етикети изискват непрекъснато захранване, за да работят
 • Въвеждането на електронни етикети изисква обучение на персонала за работа и управление на новите системи
 • Електронните етикети могат да са по-уязвими към кражба или повреда

Кога си струва да преминете към електронни етикети?

Кога си струва преминаването към електронни ценови етикети? Този въпрос ще разгледаме подробно тук. Проучваме предимствата и недостатъците на електронните етикети, както и разходите и техническите изисквания, за да предоставим на клиентите си подробна информация при вземане на решение. Преминаването към цифрови етикети не е рентабилно за всеки търговец. Има редица фактори, които трябва да се вземат предвид, за да се определи дали преминаването към електронни етикети си струва или не.

Използването на цифрови етикети може да повиши ефективността и да намали разходите при често коригиране на цените. Това се случва при сезонни колебания, променящи се цени на доставчици или краткосрочни промоции.

За вериги с множество магазини централното управление и актуализиране на цените чрез електронни етикети предлага последователност и минимизира логистичните усилия.

С обширната си продуктова гама цифровите етикети могат да опростят етикетирането и предоставянето на информация. Допълнителната информация за продукта, като отзиви от клиенти или съвети за приложение, подобрява изживяването при пазаруване и укрепва лоялността на клиентите.

Търговците, които искат да бъдат възприемани като иновативни и ориентирани към технологиите, могат допълнително да укрепят имиджа на своята марка и да се разграничат от конкурентите си чрез използването на електронни етикети.


Цена на електронните етикети: Заслужава ли си инвестицията?

Първоначалната цена на електронните етикети варира в зависимост от производителя, размера, качеството на дисплея и допълнителните функции. Като цяло цените на бройка са по-високи от тези на конвенционалните хартиени етикети. Разходите могат да варират от няколко евро до няколко десетки евро на етикет. За оборудване на по-голям магазин общата сума може да бъде значителна. Важно е да сравните различни оферти и да вземете предвид нуждите на собствения си бизнес.

Инсталирането на електронни етикети обикновено изисква технически познания или работа със специализиран доставчик на услуги. Възможно е да има разходи за монтаж, окабеляване и интеграция със съществуващи системи, които варират в зависимост от размера на съоръжението и сложността на проекта.

Цифровите етикети изискват захранване. Оперативните разходи зависят от използваната технология и честотата на актуализациите, но са незначителни в сравнение с традиционните етикети.

При всяка инвестиция в нова технология е важно да се вземат предвид разходите за поддръжка. В случай на дефект или неизправност, етикетите ще трябва да бъдат поправени или заменени. Договор за поддръжка или гаранция може да намали тези разходи.

Когато се оценяват разходите за електронни етикети, дългосрочните ползи не трябва да се пренебрегват. Повишената ефективност, гъвкавостта в ценообразуването и целенасочената комуникация на маркетинговите промоции могат да доведат до спестяване на разходи и по-високи продажби. Премахването на ръчното етикетиране намаля нужните работни часове и процента на грешки.


Най-важните технически изисквания за електронни етикети

Техническите изисквания за цифровите етикети варират от производител до производител и от модел до модел. Има обаче някои аспекти, които трябва да се вземат предвид.

Електронните етикети използват различни дисплейни технологии като e-Ink (електронна хартия) или LCD/LED. Търговците трябва да претеглят плюсовете и минусите на тези технологии и да изберат тази, която най-добре отговаря на техните нужди.

За да могат да актуализират цените и информацията, цифровите етикети трябва да бъдат свързани към централна система или софтуерна платформа. Стабилната връзка чрез Wi-Fi или Ethernet е от съществено значение за това.

За да функционират правилно етикетите, те се нуждаят от непрекъснато захранване. Магазините трябва да се уверят, че разполагат с надежден източник на захранване и, ако е необходимо, да инвестират в резервни източници като UPS (непрекъсваеми захранващи устройства), за да избегнат прекъсвания на електрозахранването.

Освен това е необходима достатъчна вътрешна памет, за да се покаже информация за цената и продукта дори при временни прекъсвания на мрежата.

Подходяща система или софтуер за управление на цените и информацията е незаменима. Тя трябва да е удобна за потребителя и да позволява лесно актуализиране и синхронизиране на данни.

Ако верига има множество магазини или иска да се разшири, електронните етикети трябва да могат също да се мащабират. Това означава, системата да може лесно да се разшири, за да поддържа допълнителни етикети и да позволи централно управление на всички цени.

Търговците трябва също така да обмислят наличието на техническа поддръжка за електронните етикети. Надеждният партньор е важен, за да можете бързо да коригирате всички проблеми.

Стартов пакет за цифрово етикетиране на цените

Обхват на доставка - Моля, свържете се с нас за персонализиране:

 • 50x BL 21 етикета
 • Gateway радио предавател
 • Захранване
 • LAN кабел (1 метър)
 • Комплект за монтаж на стена и таван
 • Дистанционно
 • Софтуер (линк за изтегляне, прибл. 1 GB, не е показан)

Поръчай сега

Заключение

Инвестирането в електронни етикети може да бъде от полза за търговците за подобряване на ефективността, гъвкавостта и удовлетвореността на клиентите. Технологията предлага множество предимства като актуализации в реално време, свобода на дизайна, повишена ефективност и маркетингови възможности. Въпреки това магазините трябва внимателно да обмислят своите индивидуални нужди и бизнес цели, за да определят дали преминаването към цифрови етикети ще донесе желаните ползи. Бъдещето на търговията на дребно несъмнено е дигитализацията и цифровите етикети с цени са стъпка в тази посока.

Важно е внимателно да се оценят разходите за придобиване, инсталиране, експлоатация и поддръжка. Дългосрочните ползи от тази технология обаче също трябва да се вземат предвид в процеса на вземане на решения. Тези технически изисквания служат като отправна точка за избор на подходящи цифрови етикети. Препоръчително е да се вземат предвид специфичните изисквания и препоръки на производителя и да се консултират експерти или консултанти, ако е необходимо, за да се гарантира, че избраната технология отговаря на нуждите.


Често задавани въпроси

Електронните етикети, известни още като Electronic Shelf Label (ESL), предлагат гъвкавост и бързина. Все повече конвенционални етикети се заменят с електронни дисплеи. Те могат да се управляват с ръчен скенер или безжично и позволяват лесна обработка и актуализиране на цените в рамките на няколко секунди.

Терминът „електронен етикет“ е основният използван термин. Термините цифрови ценови етикети, електронни ценови етикети и ESL са синоними и могат да се използват взаимозаменяемо.

Не! Електронните етикети могат да се използват навсякъде, където цените на продуктите се променят често. Цифровите етикети са подходящи в най-различни области.

Не може да се даде точен отговор, тъй като разходите се формират от няколко фактора. Основните фактори, които влияят на разходите са необходимия софтуер, броя на артикулите, които ще бъдат оборудвани с ценови етикети и специфични необходими функции.

Електронните етикети предлагат гъвкавост за различни по размер магазини и някои от тях подчертават продуктите с интегрирани LED светлини или визуално асоциират определени продуктови категории.

Клиентите могат също така да намерят продуктите и аксесоарите, които искат, по-лесно с едно кликване и етикетите светват.

Персоналът също може да се възползва от тази функция, тъй като NFC технологията им позволява лесно да превключват дисплеите чрез RFID чип след затваряне и да показват допълнителна информация за съответните артикули.

Затвори менюто
Нагоре