Принципът "Арена": Примери за презентация на стоки


Принципът на арената е форма на приложение от областта на визуалния мърчандайзинг в търговията на дребно. Това се отнася преди всичко до оформлението и представянето на продукта, при което височината на отделните рафтове е решаващ фактор. Принципът на арената има за цел да позволи на клиента да види целия магазин още от входната зона.

За да работи принципът на арената, рафтовете, разположени на и в непосредствена близост до главния вход, трябва да са по-ниски от всички следващи. Тази концепция продължава до стелажите на задните стени на магазина, които са най-високи. По този начин височината на рафта продължава да се издига отвътре-навън, създавайки ефект на арена. Дори продукти, които са по-далеч от гледната точка на клиента, могат по този начин да попаднат в неговото полезрение и да предизвикат интерес.
 

Примери за представяне на стоки съгласно принципа Арена

Значение за насърчаване на продажбите

Принципът на арената гарантира, че цялата Ви гама е ясно представена. Клиентът може да намери по-бързо търсената от него стока и в същото време вниманието му се насочва към много други артикули. С ефекта на арената създавате приятно усещане за отворено пространство в помещението. Дизайнът приканва клиентите да разгледат асортимента.

Доброто представяне на стоките във всеки търговски обект изисква ясна и качествена презентация на асортимента. Чрез целенасочена подредба и обзавеждане на магазина може да повлияете маршрутите на клиентите. Добрата видимост на продуктовата гама насърчава клиентите да купуват. По този начин арена принципът активно допринася за насърчаване на продажбите.
 

Системи за представяне на стоки съгласно принципа Арена

Негативен пример: Как не трябва да изглежда

  • само стоките в пътеката се виждат
  • лоша ориентация на клиентите
  • гамата от асортимента не е разпознаваема
  • високите рафтове създават усещане за затвореност

Затвори менюто
Нагоре